Учени разбраха защо тигрите са оранжеви

17:20, 03 юни 19 / Култура 25 2362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски учени твърдят, че тигрите са оранжеви, защото този цвят е като защитна окраска за плячката им, съобщи БТА. Тигрите ловуват основно елени. Тези животни не разграничават червения и зеления цвят. Затова оранжевите тигри им се струват зелени - отличен камуфлажен ефект за хищника.

Учените от университета на Бристол са използвали компютърни симулации, за да установят колко видими са различни животни на фона на средата, в която живеят. Те са имитирали как изглежда светът при дихроматично зрение - когато не се разграничава зеленият от червения цвят. Така са идентифицирали и оптималните цветове за прикриване или видимост.

Възниква въпросът обаче защо в такъв случай окраската на тигрите не е зелена. Причината е, че бозайниците не могат да произвеждат такава козина. Само един вид ленивец изглежда целен, но ефектът се постига с измама - цветът се дължи на водорасли, които виреят в козината.

Оранжевият цвят в козината на тигрите се произвежда от химикала феомеланин.

Британските учени не са изследвали ролята на черните райета на тигрите, които "накъсват" силуета им. Вълците, койотите, лисиците, биковете, кучетата и котките също не могат да разграничават зелено от червено.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама