Подготвят специална наредба за детските лагери

13:55, 03 юни 19 / Политика 25 1227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Създадена е работна група, която работи по изготвянето на специална наредба за детските лагери", каза министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна. По думите й идеята е тези места за отдих да бъдат извадени от общия знаменател на туристическите обекти и да бъдат уточнени условията, на които трябва да отговарят.

Калоян Паргов за "зелените училища": Искаме децата да са на сигурно място

"Предстоящото лято ще е предизвикателно, а целта е да запазим нивата на туристите от миналата година", допълни Ангелкова. По думите й през първите четири месеца на годината страната ни е посетена от 1 750 000 чуждестранни гости, като броят им е с 1,5% повече в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението на реализираните нощувки е с 5,8%, а на приходите - с над 6%. Ангелкова каза още, че има спад на записванията за летни почивки у нас на руския и на германския пазар. За сметка на това има увеличение във Великобритания, Полша, Чехия, Израел, Франция, като във всяка от тези държави ръстът е с повече от 10%.

"Разработваме механизъм, с който да подпомогнем и насърчим организирания туризъм в нашата страна", допълни Ангелкова. Тя уточни, че не става дума за дотиране или отпускане на субсидии. По думите й пилотно ще бъдат обхванати летищата във Варна и Бургас, а след 1-2 години, когато станат видни резултатите от прилагането на механизма, той може да стане валиден за цялата страна. "Мерките за насърчаване на организирания туризъм ще бъдат обявени най-късно през септември, тъй като тогава започва договарянето с големите туроператори и е редно те да ги имат предвид за лято 2020 г.", посочи Ангелкова.

Във Варна министърът на туризма участва в третия форум на градовете побратими от Русия и България. Участниците бяха приветствани от кмета на крайморския град Иван Портних и изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева. Сред официалните гости на форума бяха генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов и кметът на Бургас Димитър Николов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама