КНСБ предлага 10% ДДС за водата и водни ваучери за нуждаещите се

11:35, 03 юни 19 / Общество 25 734 Шрифт:
Topnovini

КНСБ предлага да се намали ДДС от 20 на 10% за водата, както и да се дават водни ваучери под формата на помощи социално слабите. Според председателя на синдиката Пламен Димитров, това ще оскъпи разходите в бюджета с около 50 млн. лева. Сумата може да дойде от намаляването на ДДС.

Синдикатът настоява и за 15% увеличение на заплатите, което ще струва на държавата годишно около 25 млн. лева.

Председателят на браншовия синдикат „Водоснабдител” към КНСБ Треперушка Младенова заяви, че ако не се вдигнат заплатите на работещите в сектора са готови да излязат на протест. По нейни данни заплатите във сектора са с 40% по-ниски спрямо други области в страната.

Председателят на КЕВР: Ток, парно и топла вода поскъпват заради международни причини

Младенова предупреди, че ако държавата не вземе спешни мерки за задържане на кадрите, след 10 години ще има жесток глад на специалисти. В допълнение на предложението за намаляване на ДДС, от браншовия синдикат посочиха, че подобни практики имат ефект в Гърция и Румъния, където ставката е съответно 9 и 13%.

Председателят на КЕВР Иван Иванов не е убеден, че парламентът ще приеме искането за промяна на ДДС, след като в законодателството е фиксирано за всички стоки то да е 20%, предаде БГНЕС.

Иванов открои пред синдикатите, че истинската реформа в сектора е започнала едва през 2017 година. Големият проблем е, че много от ВиК операторите не са актуализирали бизнес плановете си 7-8 години, което е довело до драстичен скок в цената на водата някъде с 50%.

Председателят на КЕВР уверява, че комисията стриктно следи скокът на водата да не надвишава социално поносимата цената за съответната област. Иванов подкрепи идеята да се работи за въвеждането на водни помощи, както тези за електроенергия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.