Граждани започват мониторинг на рекултивацията на депото на община Вълчи дол

10:11, 03 юни 19 25 1074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една от най-големите природозащитни организации, Коалиция „Природа България”, започва масиран мониторинг на начина, по който ще бъде извършена рекултивацията на сметищата, включени в наказателната процедура срещу страната ни. Очаква се през следващите няколко години за закриването на проблемите депа да бъдат отпуснати около 300 млн. лева. Досегашните наблюдения на организацията показват, че заложените по проекта параметри, не винаги се спазват стриктно от изпълнителите. Ето защо, техни доброволци и активисти са решили да се заемат с мониторинг на изпълнението на проектите. Първото сметище, върху което членовете на организацията ще съсредоточат вниманието си, е депото на община Вълчи дол. То е избрано на случаен принцип измежду няколко други. Към момента природозащитниците вече са набрали доброволци, които ще извършват изненадващи проверки в кратки интервали от време.

„Убедени сме, че само ефективният граждански контрол може да принуди изпълнителите и местните власти, да си вършат работата съвестно. Заимствали сме тази практика от партньорски организации от Западна Европа, където тя е довела до голям успех. В някои случаи гражданското наблюдение и подадените, вследствие на него сигнали, са довели до финансови корекции от 50 и повече процента, както и до осъдителни присъди за злоупотреби“, заявяват от неправителствената организация.

Доброволците от Коалиция „Природа България” споделиха още, че ще следят в детайли как протича целият процес по рекултивация на депото на община Вълчи дол – от начина, по който се провежда обществената поръчка, през стриктното изпълнение на всички заложени в проекта дейности, до неговото завършване и отчитането на окончателните резултати. В случай, че бъдат установени нарушения, те ще бъдат незабавно документирани и изпращани до компетентните органи и националните медии. „Убедени сме, че вследствие на нашата дейност, ще бъдат спестени значителни средства на българския данъкоплатец, както и ще допринесем за подобряването на състоянието на българската природа“, обявиха още от организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама