Река Янтра преля при Велико Търново, порой във Враца

08:08, 03 юни 19 / Общество 25 730 Topnovini
1
2

Река Янтра излезе във Велико Търново от коритото си. Водата е стигнала до портите на историческата църква „Св. 40 мъченици“ и има опасност да я залее. Водата се е повишила драстично тази нощ заради приливни вълни от балканските й притоци. 

Още в 3 ч. сутринта кметът Даниел Панов е свикал група за реакции при бедствия и аварии, а служители на общината, полицията и пожарната, включително и на Гражданска защита са по критичните точки.

Хората и властите са изкарали безсънна нощ. Отстраняват се автомобилите от улиците в най-ниския великотърновски квартал „Асенов“, за да започне поставянето на чували с пясък, които като диги да защитят имотите на хората, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов за БНР. „В момента сме под критичната точка на водата на река Янтра с един метър“.

Все още няма залети къщи, няма и пострадали хора.

Обилният дъжд продължи около 12 часа в цялата Великотърновска област.
В село Константиново бяха наводнени приземните етажи на няколко къщи, реката
Беброво излезе от коритото си. Наводнени са имоти, но няма пострадали хора, както и животни. Продължава отводняването на обектите. Само приземните етажи са под вода. Някои хора споделиха, че според тях бедствието е заради непочистеното дере, информира bTV.

Чрез телеметричната система на Община Велико Търново и по информация от хората по места, нивата на р. Янтра, р. Белица и др. се следят на всеки 15 минути. Вече е започнал спад на водата и в с. Пушево, и в Килифарево, и в кв. "Чолаковци".

Порой наводни и Враца. Там няма данни за наводнени имоти, но един от основните булеварди се превърна в река.

Заради повреда за кратко се задейства и оповестителната система за ранно предупреждение при бедствие. Десетки коли се оказаха в капана на водата.

Нормализирана е обстановката в община Елена, където вчера при поройния дъжд пострадаха три села и част от общинския център. Засегнатите имоти са отводнени, няма пострадали хора.

Материалните щети на уличната мрежа не са големи и общината ще успее да се справи със собствени сили, каза кметът на Елена Дилян Млъзев пред БНР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.