Сблъсъци между полиция и демонстранти в Тирана

06:47, 03 юни 19 / Свят 25 1237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безредици избухнаха на протеста срещу правителството на Еди Рама, състоял се през нощта пред парламента в Тирана. Пострадали са десет полицаи и още трима души . Хиляди привърженици на опозицията излязоха снощи на протест и поискаха нови избори въпреки призивите към диалог, отправени от редица западни държави. 

Властите използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат демонстрантите. Те събориха заграждения и се опитаха да стигнат до сградата на парламента.

Албанската опозиция отказа да участва в местните избори

"Рама, върви си!", "Корумпирано правителство" и "Престъпен парламент" скандираха протестиращите, както и хвърляха димки и камъни въпреки призивите на организаторите. Посолството на Съединените щати осъди проявите на насилие и заяви, че използването на димки срещу полицията е неприемливо и недемократично.

Протестите в Албания се организират всеки уикенд от два месеца с искане Еди Рама, който е на власт от 2013 г., да подаде оставка.. Опозицията обвинява премиера в корупция и връзки с организираната престъпност.  Еди Рама отхвърля обвиненията и сочи евроинтеграцията на Албания като доказателство за успехите на своето управление.

„Ще продължим нашата битка, няма да отстъпим нито крачка назад, за да освободим Албания от злото Еди Рама“, зарече се в края на протеста лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша. „Искаме справедливост и независим премиер, който не защитава корумпираните политици, а ги наказва“.

Депутатите от дясноцентристката и лявоцентристката опозиция напуснаха парламента, след като обвиниха правителството, че е опорочило резултатите от изборите през 2017 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама