Опозицията води убедително на местните избори в Гърция

07:10, 03 юни 19 / Свят 25 1139 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Консервативната опозиционна партия "Нова демокрация" спечели убедителна победа на местните избори в Гърция, като води в повечето региони на страната, включително в Атина и Солун, помитайки управляващите леви от "Сириза" на премиера Алексис Ципрас месец преди общите избори.

Кандидатите на "Нова демокрация" печелят 11 от 13-те региона на страната, според предварителните резултати, включително и района Атика, където се намира гръцката столица, съобщава БГНЕС.

Кандидатът за кмет на "Нова демокрация" Костас Бакояни води в Атина с 65% от гласовете, побеждавайки съперника си - левия Насос Илиопулос, според предварителните резултати след преброяване в половината от бюлетините. 41-годишният кандидат-градоначалник произхожда от старо политическо семейство, а майка му Дора беши избрана за кмет на Атина през 2003 година.

Ципрас поиска предсрочни избори

За провинция Атика, която включва столицата, консерваторът Йоргос Патулис, бивш кмет, също е на път да спечели мястото на областен управител. В първия кръг той получи 37,6% от гласовете срещу съперницата си от "Сириза" Рена Дуру, която взе едва 19,7%.

В Солун Константинос Зервас от „Нова Демокрация“, но неподкрепен от партията, печели с 66.83% от гласовете, срещу 32,8% за друг кандидат на „Нова Демокрация“ Никос Тахиаос.

Партията "Нова демокрация" повтаря представянето си на европейските избори миналия месец, когато получи 33% от гласовете – с 9% повече от управляващата "Сириза". В резултат премиерът-социалист, който приложи мерките за строги икономии вследствие на гръцката дългова криза, свика парламентарни избори за 7 юли - три месеца по-рано от предвиденото.

Гласуването в неделя беше втори тур на изборите за кметове на градовете и областни управители. В първия кръг от общинските и регионалните избори през май, "Нова демокрация" спечели пет от 13-те региона на Гърция, а левицата взе само един.

"Надеждата се е върнала, това е отмъщение ... срещу популизма на Ципрас", пише ежедневникът "Вима".

Наблюдателите приписват възраждането на консерваторите отчасти на сделката между Гърция и нейната съседка, която сега се нарича Северна Македония, бивша Македония. Подкрепен от Ципрас и македонския му колега Зоран Заев, договорът приключи дългогодишния спор между двете страни.

Ципрас: Ще подкрепим еврочленството на Северна Македония

Спорът датира от независимостта на Северна Македония от Югославия през 1991 година, когато Скопие обяви, че иска държавата да се нарича Македония, въпреки възраженията на Гърция, която има северна провинция със същото име.

След сключването на споразумението за промяната на името, Атина оттегли възраженията си за кандидатурата на съседа си за присъединяване към Европейския съюз, но споразумението беше заклеймено и от националистите и в двете страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама