На среща с омбудсмана адвокати поискаха нов Закон за адвокатурата

18:15, 31 май 19 25 1244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова проведе втора работна среща с адвокати, членове на Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА). Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Те я запознаха с проблемите при упражняване на професията от близо 14 000 техни колеги, които пряко се отразяват и върху защитата на правата на техните клиенти.

Адвокатите поставиха като основна тема пред Манолова и екипа й необходимостта от приемането на нов Закон за адвокатурата, който да отстрани съществуващите с години проблеми след приемането му през 2004 г. и поискаха новия законопроект да бъде широко обсъден и припознат от адвокатската гилдия.

В рамките на срещата адвокатите акцентираха върху редица противоречия на сега действащия закон с Конституцията и с правото на Европейския съюз, между които:
- Липсата на съдебен контрол върху дисциплинарните производства срещу редови адвокати;
- Липсата на съдебен контрол върху актове на Висшия адвокатски съвет;
- Наличието на обща забрана за реклама на дейността на адвокатите;
- Липсата на възможност за избор на ръководните органи на адвокатурата по електронен път на принципа „един адвокат, един глас“;
- Необходимостта от повишаване на прозрачността при вземането на решения от ръководните органи на адвокатурата.
Адвокатите изтъкнаха още, че всички тези проблеми са в противоречие с утвърдената практика на Съда на Европейския съюз, Европейския съд по правата на човека, Хартата за основните права на ЕС и дават основание за сезиране на Конституционния съд. Беше обърнато внимание, че страната ни е заплашена от наказателна процедура за нарушаване правото на ЕС, именно поради липсата в българския закон на право на достъп до правосъдие на редовите адвокати при защитата на техните права.

Посочените несъвършенства на Закона за адвокатурата водят до сериозни

нарушения на правата на адвокатите, а от там и на правата на гражданите, които те защитават, категорични бяха адвокатите на срещата. Омбудсманът пое ангажимент да предприеме конкретни мерки за решаване на поставените проблеми, включително и чрез сезиране на Конституционния съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама