Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ: Индустриалните зони са ефективен инструмент за привличане на инвестиции

14:03, 31 май 19 25 1344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бизнес климатът в България в момента е добър и има интерес от инвеститори в страната ни. Това каза Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ, в интервю за предаването Business Daily на телевизия Европа.

„Зоните, които са под управлението на „Национална компания индустриални зони“, се развиват изключително добре. Преди няколко дни подписах поредния предварителен договор с високотехнологична компания. Дружеството е швейцарско и произвежда силиконови матрици за други производства. В началото те бяха наематели при нас - наеха, започнаха производство, хареса им и се развиха. Трябва да наблягаме на технологиите, на иновациите, на такива производства, които не изискват голям ресурс, но имат висока добавена стойност“, обясни г-жа Барес. По думите и чуждите инвеститори избират България да развиват своите проекти, тъй като оперативните ни разходи като страна са ниски, а това подобрява инвестиционния климат. „Имаме твърда ниска данъчна ставка, имаме интелигентни хора, в Европейски съюз сме. Има политическа и икономическа стабилност. Доста се направи и за облекчаване на административната тежест“, допълни изпълнителният директор на НКИЗ. Според нея това влияе добре на бизнес климата у нас.

Антоанета Барес застъпи мнението, че индустриалните зони трябва да се развиват и разширяват, защото те са ефективен инструмент за привличане на инвестиции. „Държавата и съответната община влагат ресурс за изграждане на необходимата инфраструктура. Инвеститорът идва и може да ситуира много по-лесно своя бизнес“, обясни тя. Индустриални зони трябва да има в различни локации на страната. Те трябва да са съобразени със спецификата на района – като ресурс, като налична инфраструктура, като кадри. „Тоест кадрите, които се обучават в региона, трябва да са подходящи за бизнеса, който се ситуира там, иначе ще се получи дисбаланс“, обясни Антоанета Барес.

Необходим е закон за индустриалните зони – идеята за него отдавна се дискутира в министерство на икономиката, каза изпълнителният директор на НКИЗ. По думите и за първи път сега се подема сериозно инициативата и има създадена работна група, която да се занимава с проектозакона под председателството на вицепремиера Томислав Дончев и министъра на икономиката Емил Караниколов. „Аз съм член на работната група заедно с други колеги от регионално министерство, от околната среда и водите, от финансите, от Министерски съвет. Целта на този проектозакон е  инвеститорите да получат по-сериозна помощ и повече облекчения“, категорична беше тя. Този проектозакон би дал възможност индустриалните зони като успешен механизъм за развитие на икономиката да бъдат включени в следващия програмен период, който тепърва ще се договаря. „Всички наши служби по търговско-икономическите въпроси в чужбина, които са към министерство на икономиката, правят справки в законодателството за страната, за която отговарят. Информацията се изпраща при нас в НКИЗ, за да я докладваме на следващото заседание на работната група“, каза Антоанета Барес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама