Бисер Петков: Близо 2400 безработни ще започнат работа по регионални програми за заетост

11:05, 31 май 19 / Политика 25 1052 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''В началото на юни ще стартира изпълнението на 28-те регионални програми за заетост във всички области на България. С тях ще се осигури работа за срок от 3 до 6 месеца за 2387 безработни'', това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на въпрос на народния представител Галя Желязкова (ГЕРБ) по време на днешния парламентарен контрол.

Регионалните програми ще се финансират с 8,8 млн. лв., което е с 10% повече в сравнение с миналата година.

Средствата са от бюджета за активна политика на пазара на труда на Националния план за действие по заетостта за 2019 г. на Министерството на труда и социалната политика. Предвижда се 1847 безработни да започнат работа на пълен работен ден. 540 безработни ще се включат в заетост на непълно работно време.

По програмите ще се наемат приоритетно хора от уязвимите групи на пазара на труда, сред които безработни младежи до 29 години, хора над 50-годишна възраст и продължително безработни. Те ще получават месечно трудово възнаграждение от 560 лв. при заетост на пълен работен ден, каза министър Петков.  

Наетите по регионалните програми ще поддържат паметници на културата, училища, детски градини и читалища. Част от тях ще отговарят за облагородяване и почистване на детски площадки, паркове, алеи, места за отдих, поддържане на пътища, ще извършват спомагателни дейности в обществени трапезарии и пенсионерски клубове и ще оказват съдействие за предоставяне на домашен социален патронаж.

Изпълнението на регионалните програми за заетост ще продължи до края на 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама