Владимир Путин и Шиндзо Абе се срещат в края на юни

11:10, 31 май 19 / Свят 25 1102 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Русия Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе ще имат среща на 29-ти юни в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори с колегата си от Япония Таро Коно, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

В рамките на подготовката за тази среща двамата висши дипломати по думите му "са си сверили часовниците по въпросите, засягащи развитието на двустранните отношения във всички сфери". Във връзка с предстоящите преговори те са обсъдили вчера и други теми - уреждането на конфликтите и развитието на външнополитическото сътрудничество, с участието на двамата министри на отбраната, Такеши Ивая и Сергей Шойгу. 

Подходите на Москва и Токио в международната политика невинаги са близки, но в стратегически план позициите на страните до голяма степен съвпадат, добави Лавров след преговорите с Таро Коно. 

В принципен, стратегически план Русия и Япония се обявяват за многостранни предпоставки, за зачитане на централната роля на ООН, за уважение към културата на консенсуса, посочи той.

"Ако тези принципни подходи намерят израз в практическите позиции на нашите японски колеги при обсъждане на едни или други въпроси, според мен това съществено ще придвижи напред отношенията помежду ни", заяви руският първи дипломат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама