НСО отказва да даде информация за охраната на Пеевски

17:20, 30 май 19 / Общество 25 1446 Шрифт:
Topnovini

Националната служба за охрана (НСО) не може нито да потвърди, нито да отрече информация за това дали охранява депутата Делян Пеевски, както и мотивите за това.
Това се разбира от изявление от страна на НСО, разпратено до медиите, явно като отговор на засиления интерес след двукратната поява на депутата от ДПС в Народното събрание. Интересът на журналистите  днес бе привлечен от гардовете, които плътно го следваха. Тази сутрин колегата на Пеевски Йордан Цонев обаче отпрати журналистическите въпроси именно към НСО.

НСО напомня, че разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация ограничават възможностите на НСО да предоставя информация за конкретно охранявано лице.

"Разгласяването, в т.ч. потвърждението или отрицанието, на факти и обстоятелства относно оперативно изпълняваните задължения на Службата, включително посочването на конкретни охраняеми лица, ще постави под условие спазването и на духа, и на буквата на закона, в чиито обхват попада дейността на Националната служба за охрана", заявяват от Службата по охрана.

От там посочват още, че проявяват пълно разбиране към "обяснимия от гледна точка на моментния публичен дневен ред интерес", но ще продължат и занапред да се придържат стриктно към разпоредбите.

От Националната служба за охрана отправят апел и към медиите, и към гражданите да проявят разбиране, като посочват, че сред принципите, към които НСО е призвана по закон да се придържа, са включително Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна; зачитането на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство; както и изрично допълват - политически неутралитет (чл. 3 от Закона за НСО).

Без да прави компромис с прилагането на законодателството Националната служба за охрана ще продължи да полага усилия за повече откритост, отзивчивост и акуратност в подкрепа на обществената функция на медиите и винаги в интерес на сигурността на българските граждани, уверяват от службата.

Преди няколко месеца Валери Симеонов написа в профила си, че от НСО са му отказали информация относно статута на Доган и необходимостта той да бъде охраняван, както и са му препоръчали да не рови за информация по темата, припомня frognews.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама