Юбилейна марка отбелязва 140 г. от създаването на МВнР

17:10, 29 май 19 / Политика 25 1296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева валидира юбилейна марка по повод 140-ата годишнина от създаването на Министерството на външните работи, съобщиха от МВнР.

„Външната политика е олицетворение на суверенитета. 140 години дипломатическата ни служба работи за отстояване на националните приоритети и защита на интересите на българската държава“, заяви министър Захариева на тържествената церемония в МВнР.

„Ние сме известни с това, че успяваме да се вслушаме в чужди позиции, дори когато не ги споделяме напълно. Именно това качество на българската дипломация допринася за умението за постигане на компромис, за водене на диалог и за намиране на решения дори в трудни ситуации“, подчерта Екатерина Захариева.

За 140 години България е била изправена пред различни външнополитически предизвикателства, но дипломацията ни е пожънала успехи. Сред тях външният ни министър открои членството ни в НАТО, присъединяването към Европейския съюз, трите пъти, когато България е била непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, председателството на ОССЕ и на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

По думите й, валидирането на тази марка символизира и еволюцията на дипломатическата служба. За разлика от преди 140 г., когато основно средство за комуникация е било телеграмата, днес „за българския дипломат, за българската дипломатическа служба, е изключително важно да реагира мигновено и да бъде проактивен, за което безкрайно благодаря на моите колеги. Налага се буквално всеки ден да взимаме за по-малко от час важни решения и реакции", заяви външният ни министър.

Когато на 19 юли 1879 г. княз Александър Батенберг полага началото на българската дипломатическа служа, България има трима представители в чужбина – в Цариград, Букурещ и Белград. Днес страната ни има 104 задгранични представителства, а над 40 на сто от служителите с дипломатически ранг са жени. Повече от 20 на сто са жените посланици и генерални консули, които представляват България по света.

В церемонията по валидиране на марката участваха и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, и изпълнителният директор на „Български пощи“ Деян Дънешки. Присъстваха десетки посланици и чуждестранни дипломати, акредитирани у нас.

Юбилейната марката представлява восъчен печат на фона на българското знаме. Неин художник е Венцислав Йорданов, преподавател в Националната художествена академия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама