Спецпрокуратурата влезе в кметството на село Божурище, разследват кмета

08:46, 28 май 19 25 1809 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираната прокуратура провежда акция в кметството на Божурище.

В акцията участват служители от КПКОНПИ и СДВР. Разследва се кмета Георги Димов за длъжностно престъпление.

Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в Божурище, кметът е нарушил служебните си задължания с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, съобщават от прокуратурата. С това е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери.

В момента се извършват претърсвания и изземвания в сградата на общината и на други адреси, както и лични обиски. Провеждат се разпити на свидетели. 

По неофициална информация в сградата на Общината е и кметът. Той е задържан

Освен представители на спецпрокуратурата, както и служители от СДВР, които са отцепили района, в Божурище има и представители на Прокурорското бюро за защита на свидетели, като някои от хората, които напускат Общината, се движат с такива маскирани служители – вероятно заради показанията, които ще дават. 

Неофициално се твърди, че акцията е по разследване на сделка, която е направена в края на миналата година – общински имот за милиони е продаден за малко под 200 000 лева. Като купувач на този имот след търг, организиран от кмета Георги Димов, е записана фирма, близка до неговото семейство. 

За сделки с евтини имоти в общината алармира преди месец Нова телевизия. От нейно разследване става ясно, че 80 декара общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1, 68 лв. за квадратен метър. След търг по оценката, терените са продадени на частници за малко над 2 лв. квадрата. Посредством пълномощни, една от фирмите спечелили имотите, се оказва, че се управлява от бащата на кмета на Божурище.

Земята е земеделска, но е част от планираната многофукционална зона на Божурище. Отвсякъде е оградена с имоти в регулация на десеторно по-висока цена. Любопитният търг на четирите терена е станал още в края на миналата година. Сигналът идва от човек, който е адвокат на потенциални купувачи, които изпуснали десетдневния срок за подаване на документи за търга.

Според оферти за продажба в района от интернет сайтове, цената на подобни земеделски земи в района варира между 7.50 и над 15 лв. на квадратен метър. При урегулирани терени достига и до 30 евро. Регулацията в 80- те декара според общински съветници би струвала 4 лв. на квадрат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама