Пилотска грешка вероятно е причинала катастрофата край Ихтиман

19:25, 27 май 19 25 1375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Грешка на пилота е най-вероятната причина за падането на самолета край Ихтиман вчера. Мъж и жена загинаха при катастрофата, която е третият поред инцидент на това място за последните пет години.

Мъж и жена загинаха при инцидент с малък самолет край Ихтиман

След като излетял, пилотът на самолета направил рязка маневра и машината буквално се сринала. Това разказали пред разследващите очевидци на инцидента.

„Когато се изпълняват резки маневри на ляво или на дясно, по този начин се откъсва въздушния поток от крилата и самолетът става неуправляем. И това се нарича свредел, тръгва към земята, търтейки се като тирбушон. Пада на земята като камък”, каза Христо Христов, „Специализирано звено за разследване на авиационни събития”, Министерство на транспорта.

Продължава разследването на авиокатастрофата в Ихтиман

Това кара разследващите да допускат, че може пилотът да е допуснал грешка. 

Иван Костадинов изкарал курс за любители пред 2016 г. В началото допускал грешки при летене, разказва един от хората, стояли до него в кабината пред Нова телевизия.

„Когато прелитахме планината - когато летяхме заедно с него, духаше много силен северен вятър. Имаше много силни просторни движения на въздуха. Аз тогава специално се понадигах на седалката, обаче на пилотът, който пилотира в момента, не можеш да му даваш акъл. Когато сме се виждали по авиосъборите, съм му казвал според мен как трябва да се прави тази проста аеробатика и мисля, че Иван е вземал предвид това, което сме говорили”, каза Михаил Риладжиев, бивш военен пилот.

Постепенно Иван се превръща в един от най-добрите пилоти любители в България.

„Той летеше почти всяка седмица, може би по няколко часа на седмица. Покойната Вяра, както и Иван, беше много енергична и никога не е седяла със скръстени ръце. И винаги е помагала на летящите хора”, добави Риладжиев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама