Разкриха уникални феномени на Марс

08:40, 27 май 19 / Култура 25 9552 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Университета на Аризона откриха процеси на Марс, които нямат свои аналози на Земята, съобщи научният сайт Science alert. Сред тези процеси е относителното бързото преместване на пясъчни дюни в условия на разредена атмосфера.

Специалистите проследили промените в 54 дюнни полета, обхващащи 495 дюни с височина от 2 до 120 метра. За целта били изследвани снимки, направени с камерата HIRISE на космическия апарат "Марс рикънисънс орбитър" за 2-5 марсиански години.

Оказало се, че средната скорост на миграция на дюни с формата на полумесец е половин метър годишно, т.е. около 50 пъти по-бавна е в сравнение с най-бързо мигриращите дюни на Земята. Преместването било най-бързо в Големия Сирт, планинската верига Hellespontus Montes и полярните пясъчни масиви Олимпия и Abalos Undae. Тези райони се отличават с резки топографски граници и температурни градиенти.

Върху придвижаването на дюни на Земята влияят съвсем други фактори - подпочвените води и растителността го забавят.

Друга по-рядко срещаща се марсианска особеност са пясъчните равнини с високо албедо. Те отразяват много слънчева светлина, нагряват въздуха и създават конвекционни потоци, които преместват пясъка.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама