21 страни в ЕС избираха своите евродепутати

06:48, 27 май 19 25 1451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евроизбори в неделя се проведоха в общо 21 страни.

Френският "Национален сбор" на Марин Льо Пен победи с малка преднина центристката формация на президента Еманюел Макрон и поиска предсрочни избори.

Марин Льо Пен поиска нови парламентарни избори във Франция

В Италия крайнодясната "Лига" на италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини постигна историческа победа с почти два пъти по-висок резултат от този, постигнат на миналогодишните парламентарни избори.

Във Великобритания партията на Brexit на популиста Найджъл Фараж печели най-много гласове.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се обяви за предсрочни избори след поражението на партията му СИРИЗА на евроизборите. Начело излиза опозиционната партия "Нова демокрация".

Президентът на Румъния Клаус Йоханис поиска правителството на управляващата СДП да слезе от власт, след като резултатите им на провелите се евроизбори едва достигнаха 25%. Президентът разкритикува СДП за начина, по който организира изборите и за дългите опашки в избирателните секции в чужбина.

Ципрас поиска предсрочни избори

Европейските избори бяха белязани и от успеха на зелените партии. Така те могат да станат важен фактор в новия европейски парламент.

Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и демократите, Зелените и АЛДЕ изразиха готовност за преговори за широка управляваща коалиция в следващия Европейски парламент. Според първите предварителни данни от изборите за евродепутати, тези четири групи биха могли да съставят управляващо мнозинство.

ЕНП остава първа сила в новия ЕП, но както и социалистите, губи евродепутатски места. На този фон Зелените и либералите бележат ръст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама