МВнР: Секциите в чужбина са готови да посрещнат избирателите

15:45, 25 май 19 25 1225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички секции в чужбина за изборите за членове на Европейския парламент от Република България са готови да посрещнат избирателите, съобщиха от Министерството на външните работи.

МВнР организира общо 191 избирателни секции зад граница. Изборните материали са пристигнали в 190 секции и пътуват към последната - в Техеран.

Дипломатическата ни централа припомня кои граждани може да гласуват в тези избори зад граница:

Правото да упражнят своят глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз и имат там адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Гласуването се провежда в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на Република  България, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява.

Избиратели без настояща регистрация в Република България или друга страна в ЕС се премахват от избирателните списъци. Избирателят може да поиска да бъде включен от властите в избирателен списък преди изборите. Ако той не е включен в избирателен списък на секция извън България, може да бъде добавен в деня на изборите на място. В такъв случай трябва да се представи документ за самоличност и да се попълни стандартна декларация, че съответното лице отговаря на  критериите (например, че през последните три месеца лицето е  живяло в България или в друга страна в ЕС), че не е гласувало на същите избори и няма да гласува в друга секция.

Българските граждани, командировани за попълване на съставите на  СИК на задграничните ни представителства, имат право да упражняват правото си на глас в съответната избирателна секция.  Това се отнася и за останалите командировани зад граница български служители.

Ако сте от България, но живеете постоянно в страна извън ЕС, не можете да гласувате, посочиха още от Външно.

Изборният ден извън страната започва в 7,00 ч. местно време и приключва в 20,00 ч. местно време.

В изборния ден избирателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите).

 Припомняме ви и следните особености при медийното отразяване в изборния ден в чужбина:

Журналистите ще могат да снимат в изборните помещения зад граница само с разрешение от СИК и ЦИК.

Режимът на снимане и фотографиране от медиите в изборните помещения зад граница по време на изборите за членове на Европейския парламент от Република България ще се определя от СИК и ЦИК. Ръководителите на дипломатическите и консулските ни представителства ще решават дали да допуснат до територията на мисиите ни представители на медиите за заснемане на избиратели извън изборните помещения.

Служителите на Министерството на външните работи няма да коментират изборния процес.

При необходимост от коментари медиите следва да се обръщат към представители на СИК и ЦИК, от чиято компетентност е изборният процес

МВнР предоставя актуален списък с адресите на местата за гласуване извън страната, който може да бъде намерен и на сайта на МВнР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама