Вижте какви са реакциите в Европа след оставката на Тереза Мей

17:15, 24 май 19 / Свят 25 1103 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След като Тереза Мей обяви датата на оставката си, Европейската комисия заяви, че ще уважава новия британски премиер, но нищо няма да се промени по отношение на приетата от Европейския съвет позиция за споразумението за излизане на Великобритания от ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон похвали "смелата работа" на Тереза Мей, след днешното й изявление, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. "Твърде рано е да се правят предположения за последиците от това решение. Франция е готова да работи с новия британски премиер по всички европейски и двустранни въпроси, но иска яснота за подхода на Великобритания към Brexit", е казал Макрон според комюнике на френското президентство. Той е изпратил на Мей лично послание, в което изказал своята подкрепа и признателност, посочва Елисейският дворец.

Ангела Меркел изрази уважение към решението на Мей да се оттегли и каза, че ще продължи да работи в тясно сътрудничество с нейния приемник за организиран брекзит.

Канцлерът и Мей винаги са работили заедно добре и в дух на доверие, и ще продължат да го правят, докато Мей е на поста, каза говорителката на Меркел Мартина Фиц, цитирана от АП и БТА.

Холандският премиер Марк Рюте каза, че е разговарял с Тереза Мей и е изразил пред нея своята благодарност и уважение. "Споразумението между Европейския съюз и Великобритания за организиран Brexit остава на масата", отбеляза Рюте в Twitter.

Ирландският премиер Лио Варадкар изтъкна принципността на Мей като премиер. "Тя принципна, почтена, а също дълбоко привързана към страната и политическата си партия. Европейските политици й се възхищаваха за настойчивостта, смелостта и решителността в това трудно и напрегнато време", каза Варадкар. Той пожела на Мей успехи в бъдеще и изрази готовност да работи с приемника й.

Ирландският външен министър Саймън Ковни каза, че Европейският съюз няма да предложи по-добра сделка за Brexit на следващия британски премиер. Ковни, който изигра ключова роля в постигнатото от Мей споразумение с ЕС, подчерта, че смяната на премиера ще постави Ирландия пред огромни предизвикателства.

Мадрид смята предотвратяването на Brexit без сделка за почти невъзможно след оставката на Мей. "При тези обстоятелства твърдият брекзит е реалност, чието предотвратяване е почти невъзможно. Единствените отговорни за евентуално напускане без споразумение и за последиците от това са британското правителство и парламент", каза говорителката на правителството Исабел Селаа.

Москва определи мандата на Тереза Мей като "много сложен период" за отношенията между Великобритания и Русия, и отбеляза, че следи внимателно ситуацията след оставката й.

"За съжаление не мога да си спомня за какъвто и да било принос за развитието на двустранните отношения. По-скоро обратното", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама