Мая Манолова ще стартира кампания срещу ДДС при дарението на книги

16:45, 24 май 19 25 1155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова ще стартира кампания за премахване на ДДС върху дарението на книги. Това обяви тя на връх 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от институцията на омбудсмана.

„Мисля, че няма по-подходящ ден от днес и в навечерието на 1 юни – Деня на детето, да започнем заедно кауза, посветена на книгата – най-силното и най-могъщо оръжие срещу пълзящата сянка на бездуховието и несвободата“, написа тя в социалната мрежа фейсбук. Манолова обяснява, че е била сезирана от български издатели, които, по техните думи, „отдавна поставят този важен въпрос, но срещат само тишина. И безразличие“.

Става дума за скандалния факт, че всички издатели плащат данък ДДС върху даренията, които правят на българските библиотеки – регионални, градски, селски, училищни, читалищни, ведомствени и пр.“, уточнява Мая Манолова. И допълва, че депозитните екземпляри, които издателите са длъжни да предоставят на библиотеките по закон, също се облагат с данък.

„Нямам обяснение, защо дарението на книги се наказва с данък. Тази несправедливост трябва да бъде коригирана. Сигурна съм, че успеем ли в тази кауза, издателите ще предоставят многократно по-големи дарения на библиотеките, училищата, читалищата… Успяхме с ДДС-то при дарените храни, сега е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е важен, но далеч не е всичко!“, завършва Мая Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама