Гласувах за себе си, обяви един от основните кандидати за лидер на ЕК

18:10, 23 май 19 / Свят 25 895 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В добро настроение Франс Тимерманс гласува на изборите за Европейски парламент тази сутрин.

"Ще трябва да мисля за това", пошегува се кандидатът на социалистите за председател на Европейската комисия преди да влезе в изборната секция в училището Bernardinuscollege в град Херлен, където е завършил, предаде "Политико".

Тимерманс, облечен със сиво сако и розова риза, пристигна в секцията пеша. След като разговаря с жените в секцията, той влезе и пусна бюлетината, с което сложи край на продължилата няколко месеца предизборна кампания.

Днес холандците и британците първи гласуват на изборите за Европейски парламент, които ще продължат до неделя вечерта.

Много ученици в старото училище на Тимерманс днес вземат финалния си изпит и бившият външен министър на Холандия е изправен пред момент, който може да промени живота му. В момента Тимерманс е заместник-председател на Европейската комисия. Той се надява да оглави Комисията след изборите.

"За първи път гласувах за себе си, никога не съм го правил. В повечето случаи гласувам за първата жена в списъка, но днес, по едни или други причини, аз спонтанно поставих кръстче до името си", разкри холандският политик.

Неговата Партия на труда се нуждае от всеки глас. Според прогнози на "Политико" партията ще спечели само три места в Европейския парламент, въпреки че някои местни социологически проучвания й дават пет места.

Като водещ кандидат на европейските социалисти, както и на Партията на труда, Тимерманс се безпокои не само за резултатите в Холандия, но и във всички останали страни членки на ЕС. Проучванията показват, че социалистите ще бъдат втори на Стария континент, а победата ще е за дясноцентристката Европейска народна партия, чиято кампания се води от германеца Манфред Вебер.

"Мисля, че е много непредсказуемо. Мисля, че консерваторите и социалдемократите са с изравнени позиции. Ще видим. Зависи от избирателната активност, зависи от желанието да се излезе и да се гласува. До неделя вечерта ще знаем", смята той.

Тимерманс разкри, че ако стане председател на Европейската комисия, основният му приоритет ще е борба с климатичните промени.

"Няма нищо по-важно от борбата с климатичната криза. Всичко останало е свързано с този проблем", вярва холандският политик.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама