Как Европа ще избере следващото си поколение лидери?

17:00, 24 май 19 / Свят 25 464 Шрифт:
Topnovini

Европейските парламентарни избори тази седмица ще дадат ход на борбата за най-добрите ръководни длъжности на континента, но няма да решат кои ще са победителите.

За разлика от националните избори, партията с най-голям брой места след гласуването не може да бъде провъзгласена за ръководител на изпълнителната власт на ЕС.

Вместо това новият председател на Европейската комисия ще бъде номиниран от лидерите на 28-те държави-членки на ЕС след поне две срещи на високо равнище.

Лидерите могат да решат да вземат предвид имената, избрани от парламентарните блокове, т. нар. "spitzenkandidaten" - или не. Във всеки случай изборите изглежда ще отслабят основните групи в Страсбург и ще затруднят десноцентристката ЕНП да наложи своя избор.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще подкрепи кандидата на ЕНП Манфред Вебер, но френският президент Еманюел Макрон се противопоставя на целия процес. И независимо от това дали Вебер, друг кандидат или някой извън изборния процес ще бъде избран, това ще стане ясно само след политика на затворени врата. Тя ще стартира два дни след първите резултати от изборите във вторник, когато лидерите ще проведат вечерна среща на върха в Брюксел. След това домакинът Доналд Туск - председател на Съвета на ЕС - ще подготви техните размишления относно списъка с номинирани за одобрение в края на юни.

Лидерите ще изберат директор на Европейската централна банка, ръководител на външната политика, председател на парламента и председатели на Комисията и Съвета.

Кандидати аут?

Макрон и всъщност повечето от останалите лидери не са склонни да отстъпят властта да изберат най-добрите длъжности, предоставена им чрез договора на ЕС. Но все още има една демократична уловка - назначенията трябва да бъдат ратифицирани от парламента; най-малко 376 от 751 членове. Ако лидерите се споразумеят за имената на срещата на високо равнище от 20 до 21 юни, новият парламент може да гласува през юли.

Когато отиващият си председател на Комисията Жан-Клод Юнкер беше повишен през 2014 г., Германия, Великобритания, Нидерландия и Швеция възразиха. Но Меркел си отива и отстъпва мястото на своя колежка от ЕНП след медийна кампания, обвинявайки я в "предателство към демокрацията". Сега Макрон е най-строгият противник на процеса на шпицкандидатите и настоява, че няма да подкрепи Вебер, независимо от представянето на ЕНП на изборите.

Игра на тронове!

Въпреки че се очаква тя да остане най-голямата самостоятелна група, дълготрайното господство на ЕНП сред топ длъжностите в Брюксел може да приключи.

Дясноцентристката група беше в удобен брак с левите социалисти и демократи в поделянето на длъжностите. Но с популистите евроскептици, Зелените и либералните центристи в очакване да спечелят - основните партии няма да имат работно мнозинство. Това ще ги задължи да търсят коалиции и биха могли да оставят Зелените или либералната група в позиция да завземат кралска власт.

Ако парламентът гласува потвърждение на новия председател на Европейската комисия в средата на юли, тогава той или тя ще събере екип от комисари. Те ще преминат през потвърдителни изслушвания, а след това парламентарната сесия през октомври ще гласува за потвърждение и те започват работа през ноември.

Италианско трио...

Трима влиятелни италианци също ще бъдат заменени през тази година, прибавяйки постовете си към смесицата, когато започне надпреварата.

Директорът на базираната във Франкфурт Европейска централна банка Марио Драги трябва да се оттегли, освобождавайки ценна позиция. Отиват си и председателят на италианския парламент Антонио Таяни, както и върховният представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини.

Тези три длъжности са подаръкът на лидерите, като някои ще бъдат изтъргувани, но с определени политически условия. Оттеглящият се председател на Европейския съвет Доналд Туск даде да се разбере, че очаква поне една да отиде при жена.

А по-малките страни и по-новите членове очакват да видят почит към географското разнообразие.

Кристиан Шпилман за „Франс прес“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.