Ангелкова: Подготовката в гимназиите по туризъм е ключова за развитието на сектора

18:45, 22 май 19 / Политика 25 911 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

,,Вашата работа е ключова за устойчивото развитие на туризма и ние ще продължим да насърчаваме усилията за висококвалифицирана подготовка на рецепционисти, бармани, готвачи и други изпълнителски кадри. Всички те дават съществен принос за формиране на имиджа на страната като конкурентна и търсена дестинация". Това е заявила в Пирдоп министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с преподаватели и ученици от Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии "Никола Димов", съобщиха от министерството. 

Ангелкова е подчертала голямото значение, което ведомството отдава на пряката връзка с професионалните гимназии, които с помощта на съвременните технологии и дуалното обучение формират специалисти според критериите на международните стандарти. "Кадровият въпрос в туризма е сред приоритетите в управленската политика на третия кабинет на премиера Борисов. Много ще се радвам да стартираме конкретни инициативи в тази посока", е отбелязала Ангелкова.

Ангелкова е обърнала внимание върху перспективите на Средногорието като дестинация за четири сезона. През 2018 г. в цялата Софийска област са реализирани общо близо 807 000 нощувки в местата за настаняване с поне 10 легла, което е близо 9 на сто ръст спрямо 2017 г.

Министърът е припомнила, че за да стимулира целогодишния туризъм, институцията е създала различни тематични дестинации - 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 балнео- и СПА. Туризмът е хоризонтален отрасъл и благодарение на правителствената политика, на подкрепата на бизнеса и местната власт България влезе в топ 5 в ЕС за реализирани нощувки. За първи път през 2018 г. преминахме границата от 9 млн. чуждестранни посещения, а приходите в сектора възлязоха на общо 8,5 млрд. лв. с ръст над 5 процента, е посочила още тя.

Ангелкова е акцентирала върху инициативата "2019 - година на вътрешния туризъм" и привличането на повече инвестиции, за което са нужни добре подготвени кадри. Тя е пожелала успех на преподавателите и възпитаниците на гимназията и ги е призовала да продължат да популяризират природните и културно-историческите забележителности в община Пирдоп, за да се утвърди тя като още по-атрактивен маршрут.

По-късно Ангелкова е връчила грамота от Министерството на туризма на Ваня Сараджова-Момчилова, председател на Туристическото дружество "Паскал" в Пирдоп, за неговия принос за развитието на туризма и по повод на 95 години от създаването му. Церемонията се е състояла в рамките на традиционните културни празници "Влайкови дни" в града, които се правят за 27-ми път и събират много гости и туристи. На срещите и тържеството е присъствал и кметът на община Пирдоп Ангел Геров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама