Вълчев: Първата матура мина успешно, надяваме се и утрешните матури да минат нормално

17:10, 22 май 19 / Общество 25 361 Topnovini
БГНЕС

"Първата матура, можем да кажем, че като цяло, мина успешно. Надяваме се и утрешните матури да минат нормално", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БТА.

Вчера се състоя първият задължителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас по български език и литература, на който се явиха 49 334 ученици. Анулираните писмени работи са 11. Изпитът включваше тест от 41 въпроса, като последният въпрос беше за написването на интерпретативно съчинение или есе върху разказа "Косачи" на Елин Пелин.

Зрелостниците писаха по „Косачи“ на Елин Пелин

"Въвеждането на модулите ограничава възможността за вкарването обратно на информация в изпитните стаи и това, което констатираме, като случаи на преписване е многократно по-малко, отколкото преди въвеждането на модулите", коментира министър Вълчев.

Той каза, че за утрешния втори задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета по избор на учениците ще продължат да се прилагат мерките за сигурност в училищата и в изпитните зали, които ще се осъществяват от квесторите и чрез видеонаблюдението.

"Дори да има и перфектна организация, за съжаление, понякога малки пропуски могат да хвърлят сянка върху добрата организация", коментира образователният министър по повод организацията на матурите вчера. 

"Отиграли сме организацията на процеса на матурите, не би следвало да има изненади. В последните години имаме повече проблем с изпитните материали, но никога не сме застраховани да има отделни пропуски или неточности в изпитните материали. Още повече, че много малко са хората, които имат предварително достъп до тях, които ги гледат, решават задачите и премислят въпросите", каза министър Вълчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!