Една от най-големите виолистки е за първи път в България

16:00, 25 май 19 / Култура 25 1953 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 6 юни от 19 ч. китайската виолистка Пейджун Шу ще направи дебюта си в зала „България“ под диригентството на един от найуспешните ни диригенти Павел Балев, съобщиха от пресцентъра на Софийската филхармония.

В програмата са включени произведения на един от най-забележителните автори на ХХ в. Концерт за виола и оркестър на Алфред Шнитке и Вариации и фуга по тема на В. А. Моцарт на Макс Регер – последният титан на късния романтизъм.

Ученичка на Табеа Цимерман и лауреат от конкурса на Юрий Башмет, Пейджун Шу е призната като един от най-големите виолисти на своето поколение. Носителка на множество международни награди, сред които първа награда и награда за публиката на Международния конкурс Макс Ростал, Берлин, първа награда, както и две специални награди на Международния конкурс за виола на Юрий Башмет в Москва, втора награда в Международния конкурс за виола „Лионел Тертис”.

Критиците казват за нея: „Тя е брилянтен музикант и безупречен изпълнител - [това е] чистата радост от свиренето на виола. Няма какво да се добави. Отличен музикант!“

Пейджун Шу е свирила с Шанхайската филхармония, „Московски солисти“, Държавния симфоничен оркестър "Нова Русия", Симфоничния оркестър на Оснабрюк, Филхармонията в Баден-Баден, Хамбургер Камерата и мн. др., както и с диригенти като Мухай Танг, Юри Башмет и Павел Балев. Павел Балев ще я дирижира и на концерта в София. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама