Няма да забраняват алкохола в София по време на изборите

10:50, 22 май 19 25 1433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Алкохолът в София в изборния ден и в деня за размисъл ще бъде разрешен заради съвпадението на вота с баловете на завършващите. Това съобщиха от столичната полиция във връзка с мерките, които се подготвят за осигуряването на реда и безопасността по време на абитуриентските балове.

Продажбата, сервирането и употребата на алкохол се забранява само в изборните помещения и непосредствено прилежащите до тях територии. Забраната важи за 25-ти и 26-ти май.

В Пловдив всички районни кметове са издали заповеди за пълна забрана на продажбата и консумацията на алкохол в неделния ден до 20 часа.

На специален брифинг МВР обяви мерките, които предприема за охрана на обществения ред в цялата страна във връзка с провеждането на абитуриентските балове.

В заведенията няма да се допускат младежи във видимо нетрезво състояние, носещи оръжие, както и такива, които са под влияние на наркотични вещества и техните аналози. 

„Мислете за собствената си безопасност. Не се показвайте от прозорците на автомобилите, за да бъдат предотвратени евентуални произшествия“, призова от своя страна инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“. Тя напомни, че по време на баловете ще работи и системата за наблюдение и видео-контрол на МВР, заради което призова всички водачи да спазват правилата.

„Дори и водачите да не бъдат спрени в момента на нарушение, законът позволява те да бъдат санкционирани за него по-късно. Да не се преуспокояват, че в момента, в който са минали покрай полицейска кола и не са били спрени, няма да има последици за тях“, припомни още тя.

В столицата мерките за сигурност също са засилени. Абитуриенти се очаква да има в 130 училища, които ще се събират на около 45 места, където ще бъдат разположени екипи на СДВР.

Тази година баловете съвпадат и с предстоящите избори за Европейски парламент, което налага допълнителни мерки за сигурност. От МВР уверяват, че и двата процеса ще вървят успоредно, без да си пречат един на друг.

За поредна година няма да бъдат допускани и оркестри пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, където традиционно се събират абитуриенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама