Марияна Николова: Детските градини трябва да са безплатни поне до 5-годишна възраст

08:20, 22 май 19 / Политика 25 276 Topnovini
1

''Към моя кабинет структурирах работна група, която ще изготви нова визия за нова демографска политика. Тя включва експерти и учени от БАН, както и практици и действащите лекари от акушеро-гинекологичните болници'', каза вицепремиерът по демографската и икономическа политика Марияна Николова пред Нова телевизия.

Вече са проведени с лекари, които са поставили и конкретната проблематика, свързана с раждаемостта, пренаталните проблеми.

''Демографската политика не е проблем само на България, но и на целия ЕС. Тя е хоризонтална, секторна политика и зависи от всички институции, които трябва да бъдат обединени и единни в процесите на вземане на решение за мерките, които се прилагат'', обясни тя.

Николова допълни, че могат да се вземат добри примери за справяне с демографския проблем от Унгария.

''Правим сравнително-правен анализ на законодателството, който е в процеса на рамките на работната група и след като експертите си дадат заключенията, ние ще обявим и конкретните резултати. Трябва да има финансови стимули, но те трябва да са реални и измери, съобразно възможностите на държавата'', заяви вицепремиерът.

Тя добави, че МТСП предлага различни социални мерки, които са за подпомагане на майките с домашни  помощници.

''Най-важното обаче са детските градини и аз мисля, че те трябва да са безплатни поне до 5-годишна възраст на детето и в училищата да се осигури необходимият храноден на децата'', каза Николова.

Николова коментира изплатените обезщетения от 10 лв. на три семейства на загиналите при катастрофата край Своге.

''Категорично не съм съгласна с позицията на застрахователя – при конкретно становище на КФН обезщетението следва да бъде платено. След като един пътник има билет, той категорично е застрахован и не бива да доказва каквото й да е било. При евентуално завеждане на съдебен спор, делото ще бъде спечелено от пострадалите'', каза тя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.