Сърбия въведе доживотния затвор

15:30, 21 май 19 / Свят 25 876 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбският парламент гласува днес промени в Наказателния кодекс, с които се премахва присъдата от 30 до 40 години затвор и се въвежда доживотен затвор за най-тежките престъпления, предаде Танюг.

Доживотен затвор е предвиден за жестоко убийство, изнасилване, блудстване с малолетно лице, с бременна жена и с лице в безпомощно състояние, предава БТА.

Доживотен затвор е предвиден и за всички престъпления, за които досега се предвиждаше присъда от 30 до 40 години затвор. Това са убийства на представители на висшите държавни органи, тежки престъпления против конституционния ред и сигурността на Сърбия, сдружаване с цел извършване на престъпления, геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления срещу цивилно население, военни престъпления против ранени и болни хора, тероризъм.

Предвидено е осъденият на доживотен затвор да може да бъде освободен условно след като изтърпи 27 години затвор. Съдът обаче не може да освободи осъдени за убийство на дете, бременна жена или хора в безпомощно състояние.

Предвидени са и по-строги присъди за малтретиране, домашно насилие, укриване на данъци, убийство и измъчване на животни, пречене на изпълнението на служебните задължения на служебно лице, нападение срещу служебно лице при изпълнение на служебните му задължения, насилническо поведение при спортни събития.

С промените се въвежда и ново престъпление - нападение срещу адвокати, което е в съответствие с предложението на Адвокатската камара на Сърбия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама