40% от домакинствата у нас живеят в пренаселени домове

14:10, 21 май 19 25 1224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Значението на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Приоритет в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разработването на стратегически нормативни документи за стимулиране развитието на този сектор". Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който откри "Residential Forum 2019", в столицата, съобщиха от министерството.
 
Заместник-министърът съобщи, че според статистиката в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата.
 
Над 97 на сто от собствеността е частна. Броят на необитаемите жилища обаче расте, като те са над 31 на сто от всички жилища в страната. Около 40 на сто от домакинствата живеят в пренаселени домове.
 
"Затова е необходимо формирането на нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони", каза Валентин Йовев.

Ще се набележат мерки за подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища чрез публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен, стана ясно още от думите на заместник регионалния министър.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама