Граждани сигнализират за екип на Спешна помощ, отказал да помогне на пострадал

09:30, 21 май 19 / Общество 25 356 Topnovini
1

Медицинският екип на Спешна помощ е бил извикан заради мъж, получил епилептичен припадък на улицата. Линейката пристига след 25 минути, но се оказало, че е за друг случай.

Съдия Методи Лалов е сред свидетелите и оказва първа помощ на пострадалия.

„Бях на няколко метра, забелязах човек, който получи епилептичен припадък, падна и си удари много лошо главата. Оказахме първа помощ и веднага беше подаден сигнал на 112. Описахме ясно и точно местоположението на пациента, казахме за какво става въпрос. След като премина първоначалния шок, започна дългото и тягостно чакане”, каза магистратът пред bTV.

Лалов разказа, че е пристигнал екип на Спешна помощ, но той е бил за друг случай.

„Обясниха ни, че са по друг сигнал и нямаше реакция от тяхна страна. Линейката не изглеждаше да бърза – нямаше и една дума, с която да ни насочат дали правилно реагираме в ситуацията”, допълни Лалов.

Свидетелите на инцидента подават и втори сигнал на Спешния телефон. Те са категорични, че адресът е бил подаден коректно.

''Към нас сигналът е подаден в 10:41, а не в и 10:28. В 10:50 е повторното обаждане, от 112 е подадено, че екипът вече пътува'', каза Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ.

От своя страна Лалов отвърна:

''Гледали сме десетки пъти фактология, с която се оправдават институциите. Факт е, че реакция няма. Факт е, че екипите на Спешна помощ не достигат. Трябва държавата да направи нещо веднага и то драстично да промени тази обстановка. Не можем да слушаме, че имаме 13 линейки в цяла София.''

''Екипът, който е бил тук на място е спрял, отивал е да помогне на 78-годишна жена със силни болки в корема, което може да бъде животозастрашаващо. Екипът е разбрал за случая, обадили са се в Районната координационна централа и са попитали дали пътува екип или да слиза да се отзове'', допълни Сунгарска.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани