Икономист: Обща минимална езвропейска заплата е невъзможна

09:30, 21 май 19 / Икономика 25 930 Шрифт:
Topnovini

"Не е възможно да има обща минимална европейска заплата", заяви икономистът Петър Ганев пред bTV. "Обикновено се говори за механизъм и координация, а не просто за 1000 евро, които да взема всеки европейски гражданин", отбеляза още той.

Ганев посочи, че на този етап има само едно предложение за това какъв да бъде механизмът за определяне на такава заплата. Франс Тимерманс предлага това да бъде 60% от медианната работна заплата, така според Петър Ганев тя може да бъде и по-ниска от тази в момента.

КНСБ: 2442 лв. са необходими за издръжката на четиричленно семейство

"1135 е средната заплата за 2018 г. Медианната е 795 лева. У нас тя е 70% от средната заплата. Ако вземем предложението на Тимерманс, тя трябва да е 475 лева", обясни Ганев. Това според икономиста означава, че минималната заплата у нас трябва да падне с 30-40 лева. По думите му политиците говорят общо по темата.

"Като се влезе в конкретика, то се оказва, че губим от механизма на Тимерманс. Ако общата минимална заплата е процент от средната, тогава тя би се повишила", според Петър Ганев.

Ева Майдел: Българите трябва да имат по-високи доходи, но те постепенно настигат европейските

По думите му важното е дали сме съгласни тези неща да се решават и налагат от Европа.  "Бизнесът подкрепя идеята да има единна минимална заплата, но определена по български механизъм", каза още Петър Ганев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама