Генерираха варианта за матурата по БЕЛ между 11 милиона комбинации

08:05, 21 май 19 25 1602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От над 11 милиона комбинации, чрез специален софтуер, беше избран изпитният вариант за днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5.30 часа в Министерството на образованието и науката.

Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита. Той започна в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13.

Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова коментира, че "в момента един-единствен човек знае какво стои зад тези въпроси, какви са въпросите и е работил по тези въпроси". Михайлова уточни, че тя не е този човек от МОН, който знае въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас.

"В този смисъл абсолютно недопустимо е притеснението на учениците, които се явяват на матура. Според мен, наистина се създава излишно притеснение преди изпита. Тези, които са учили, смятам, че ще се справят", заяви зам.-министър Таня Михайлова. Тя препоръча на зрелостниците да пишат по всички въпроси и по всички модули от изпита, и да не бързат да си тръгват от него.

За днешната матура по български език и литература 52 650 зрелостници са подали предварителни заявления за явяване на нея. Изпитът ще се състои в 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина. За сигурността на изпита ще отговарят 10 500 квестори, които ще са в класните стаи и по коридорите на училищата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама