Домашно приготвените слънцезащитни кремове не дават защита на кожата

08:00, 21 май 19 25 1216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората, които искат да се предпазят от вредното влияние на слънчевите лъчи ще трябва да стоят далеч от домашно правени слънцезащитни кремове, показва ново проучване, цитирано от сайта за наука и технология Гизмодо.

Изследването разглежда някои от рецептите за слънцезащитен крем, споделяни в популярния сайт Pinterest и открива, че тези измислици са много по-лоши в защитата на кожата ни от UV радиацията от слънцезащитните кремове в търговските вериги.

Pinterest, както и други социални медии бързо се превърнаха в рай за потребителите, които качват и споделят информация за така наречените натурални и алтернативни козметични продукти направени у дома. Тази тенденция не е била оставена незабелязана от авторите на изследването, предава БГНЕС.

„Това ни накара да видим дали това, което хората си приготвят може да бъде потенциално опасно за тях и техните деца. И кокосовото масло е навсякъде изглежда се съдържа във всичко. За това решихме да погледнем някои домашно направени слънцезащитни кремове, понеже е много честа съставка там“, казва един от основните автори в изследването Лара Макензи. Тя е следовател в центъра за изследване на нараняванията, към Националната детска болница в Охайо.

Макензи и нейният екип публикуваха изследването си в списание Здравна комуникация. При търсенето си екипът е използвал два термина - „домашно направен слънцезащитен крем“ и „натурален слънцезащитен крем“. Те са разглеждали всяка пета картинка и са изучавали съдържанието ѝ, и информацията, която предлага.

Почти всички от 189-те разгледани изображения за съдържали възхвала за домашно направените слънцезащитни кремове и около 2/3 от снимките са предлагали рецепти, за това как да си направим сами такъв крем. 1/3 от намерените резултати също така твърдят, че кремовете ще осигурят защита от слънцето с фактор 50 SPF. Но учените са открили, че много, ако не и всички от тези кремове не могат да осигурят тази защита.

Кокосовото масло, което е основна съставка в тези рецепти има фактор от 7 SPF за защита от UVB лъчите. Най-ниското на ниво на защита е 30 SPF, който осигурява защита срещу 97% от UVB лъчите. Също така друг притеснителен факт, е че тези кремове не позволяват защита от широк спектър лъчи, което означава, че не могат да предпазят от UVA и UVB лъчите. И фалшивото усещане за сигурност може да причини вреди на някои хора.

„Някои от тези съставки естествено предлагат някаква защита срещу слънцето, но не и толкова колкото се твърди в социалната медия. Комбинацията от различните съставки няма да ви даде фактор 50 SPF“, казва Макензи.

„Рискът тук е от много лошо изгаряне в краткосрочен план и рак на кожата в дългосрочен“, допълва тя.

В някои случаи проблемът идва от това как са направени тези продукти. Цинковият оксид и титановият оксид са често срещани в тези рецепти. И макар те да са най-добрите съставки, които са достъпни за защита от слънцето, много е вероятно те да не работят както в кремовете в търговската мрежа. Причината за това може да е в недостатъчното съдържание на цинк или в неравномерното му разпределение, като и двете могат да доведат до неравномерна защита. И за разлика от търговските слънцезащитни кремове домашно направените не са толкова стабилни при излагане на светлина и не са устойчиви на вода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама