Йончева внесе сигнали до прокуратурата за участие на Борисов и „Братовчеда” в „Апартаментгейт”

19:00, 20 май 19 / Политика 25 1803 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Елена Йончева внесе сигнали до прокуратурата във връзка с прехвърлянето на бизнеса на Борисов на братовчед му, с когото премиерът твърди, че не поддържа контакт.

В сигнала се казва, че - видно от справки по партидите на редица дружества, в които Борисов е имал участие като собственик и/или управител е че преди да стане кмет на Столична община и по-късно премиер, той е прехвърлил бизнеса си именно на братовчед си Радослав Венциславов Иванов.

Това са фирмите ИПОН 1, Борко 2000 и БИУМ 99, която от своя страна е собственик на ИПОН-Агенция за сигурност и отбрана.

Според справки на търговския регистър, след като Борисов става кмет, а по-късно и министър-председател, братовчедът Радослав Венциславов Иванов сключва множество сделки за недвижими имоти в София и особено за имоти в с. Иваняне, съобщават от пресцентъра на БСП.

Вторият сигнал е за извършени заменки в полза на братовчед му Радослав Иванов – за терен на най-комуникативнато място в Люлин. В сигнала до прокуратурата се казва, че анализът на решението на СОС, справката за собствеността на „Монтенегро 1” ООД и вписването на договора за замяна обосновават извода, че дружеството на Радослав Венциславов Иванов („Братовчеда”) получава общински имот от 1065 кв.м. на стойност 197 764 (сто деветдесет и седем хиляди седемстотин шестдесет и четири) лева срещу апартамент в Ботунец и гарсониера на обща стойност 69 984, 04 лева.

Логичен е въпросът дали разликата между стойностите на заменените имоти в размер на 127 796, 96 лева е стойността на посоченото задължение на фирма „Монтенегро 1” ООД за своя сметка да проектира и изгради пътна отсечка свързваща ул. „Филиповско шосе” и бул. „Панчо Владигеров”, както и да проектира и изгради ВиК съоръженията, осветление и пътна настилка о.т. 322 през о.т. 323 до свързване с о.т. 324. Ако това е така, дали посоченото задължение е изпълнено и дали въобще струва толкова – пита Йончева в сигнала.

По-рано през деня Йончева коментира, че сделките показват, че освен всичко друго, Радослав Иванов („Братовчеда”) изкупува имотите около къщата на премиера в Банкя и че има обосновано съмнение, че Радослав Венциславов Иванов (Братовчеда) е купил имот ведно с етаж от построената в него къща и гараж, който имот отново е в близост, съседство с тази на Борисов и по-точно зад неговата къща.

„Тези други сделки ме карат да подам сигнал до главния прокурор да образува проверка, която да установи източника и размера на доходи на Радослав Иванов („Братовчеда”), с които купува посочените имоти и най-вече- ползва ли се с протекции при закупуването на имоти на занижени цени, неотговарящи на пазарните.

Радослав Венциславов Иванов („Братовчеда”) участва, като собственик и управител в редица търговски дружества, от които най-много се открояват тези, свързани със строителството на недвижими имоти - „Хай строй” ООД, ЕИК 131378629 и „Монтенегро 1” ООД”, пише още Йончева.

Третият сигнал до прокуратурата е във връзка с това, че „Братовчедът” Радослав Иванов е съдружник с Иван Саздов във фирма "Бетон 2" ООД. Саздов представлява офшорната фирма "Palms Enterprises" (Overseas) LTD. Тя изпраща по сметка на на "EMA BGS SL", 1,7 млн. евро. Фирмата е представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща. Адресът на фирмата е същият като на т. нар. къща в Барселона - ул. "Францеск Рибалта" 8.

В сигнала Йончева моли да бъде разпоредена проверка, която да установи налице ли са данни за свързани лица по отношение на представляващите по закон и пълномощия дружества, както и евентуално за престъпления свързани с пране на пари и/или организирана престъпна група с цел пране на пари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама