СГС даде ход на дело за мръсния въздух в столицата

13:50, 20 май 19 25 1615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийският градски съд даде ход на поредното дело за мръсния въздух в София. Делото беше заведено от граждани и неправителствени организации през 2017 г., предаде репортер на БГНЕС.

Делото беше заведено за това, че в периода 2015 – 2017 г. Столичната община не е имала програма, с която да опази чистотата на въздуха, вследствие на което е виновна за причиняване на здравословни проблеми на много хора, които са били принудени да дишат въздух с превишени норми на фини прахови частици. За същия период България беше осъдена и от Европейската комисия заради лошото качество на въздуха.

Сред основните обвинения са, че с начина си на управление общината не е предотвратила високите нива на замърсяване с фини прахови частици, не изпълнява задължението си за коректно информиране на гражданите за нивата на замърсяване и не предприема адекватни мерки за справяне с проблема.

Съдът се съгласи с искането на ищците за назначаване на тройна експертиза – медицинска, икономическа и екологична, но по време на заседанието си отложи две от тях и назначи само екологичната. Според разпоредбите на съдебния състав експертизата трябва да бъде извършена от МОСВ. Адвокатът на ищците Димо Господинов реагира остро и изрази притеснение, че резултатите от заключението няма да бъдат обективни, защото документът може да попадне в ръцете на заинтересувано лице, което да манипулира данните.

Адвокатите на Столичната община отказаха коментар.

Следващото заседание по делото е насрочено за 8 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама