Цигарите вече са с уникални кодове, които проследяват всяка кутия

11:30, 20 май 19 25 1604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес - 20 май, влиза в сила регламент на Европейския съюз, с който се създава система за проследяване на всяка кутия цигари.

Всяка кутия цигари, произведена или внесена в България, трябва да има уникален код, който да позволява проследяването на движението ѝ от слизането на машината за производство до продажбата на потребителя. 

Целта е да се избегне както нелегалната търговия с цигари, така и националните бюджети да не се лишават от данъци. Решението е взето на 15 декември 2017 г.

След 20 май производителите, вносителите, както и търговците на едро и дребно могат да осъществяват дейността си само ако са регистрирани в системата за проследяване на тютюневите изделия.

У нас онлайн системата функционира към печатницата на БНБ от 15 април. Издаването на кодове е безплатно.

Юридическите лица и едноличните търговци, участващи в продажбата на тютюневи изделия се регистрират в системата за проследяване на тютюневи изделия с цел да получат идентификационни кодове както като търговци (икономически оператори), така и за своите търговски обекти. Това означава, че ако едно юридическо лице продава цигари в два магазина, трябва да има три кода - за фирмата и за всеки от търговските обекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама