Виртуозните музиканти Мила Георгиева и Георги Черкин със звезден концерт в Пловдив

20:00, 20 май 19 / Култура 25 1378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дни на музиката в Балабановата къща ще зарадва меломаните в града под тепетата на 21 май 2019 г. от 19:00 ч. в Дом на културата "Борис Христов" с невероятния концерт на Мила Георгиева – цигулка, Концертмайстор на Радиооркестъра в Щутгарт, Германия, Георги Черкин–пиано и Камерен ансамбъл “Софийски солисти”, с диригент Пламен Джуров

Концертът е част от програмата на юбилейния Десети международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща".

Мила Георгиева още от най-ранна детска възраст печели първи награди от конкурси в Италия, Чехия и България, и изнася концерти в Испания, Холандия, Филипините, Сингапур, Индия и Китай. На 14 години поема самостоятелния си път по света. Учи при Дороти Дилей и Чо Лианг Лин в „Джулиард скул” (Ню Йорк) и при Ифра Нийман в „Гилдхол скул” (Лондон). Свири с оркестър „Гевандхаус”, под диригентството на Курт Мазур и Херберт Бломщед; с Бамбергски симфоничен оркестър, под диригентството на Жорж Претр; с оркестъра на Тонхале, под диригентството на Ричард Хикокс; с Цюрихски камерен оркестър и много други. Участва в музикалните фестивали „Marlboro” (Вермонт, САЩ), IMS„PrussiaCove” (Великобритания) и „Stavanger” (Норвегия), и осъществява множество турнета в Германия, Франция, Южна Америка и Япония, където записва четири компактдиска за RCAViktor. От 2002/2003 Мила Георгиева заема поста концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Свири на цигулка „Страдивариус” от 1703 г.

Георги Черкин е сред най-изявените български пианисти от неговото поколение. Изпълнител и композитор, той носи музикалната си закваска от семейството, и най-вече от прочутия си дядо – майсторът песенник Георги Златев-Черкин. Възпитаник на проф. Атанас Куртев в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, на Серджо Пертикароли в „Санта Чечилия” (Рим) и проф. Кемерлинг в „Моцартеум” (Залцбург), още съвсем млад, наред със славата си на виртуоз, той се сдобива и с авторитета на първопроходец, автор на уникални аранжименти за пиано и оркестър на класически произведения, писани за соло пиано, сред които и Лунната соната на Бетовен. През последните няколко години Черкин се занимава активно с композиране на транскрипции. Произведенията му са приети възторжено от публиката в Германия, Полша, Русия, Южна Корея, Канада. Концепцията на музиканта е да запази напълно клавирния оригинал и чрез добавянето на оркестровите тембри да постигне по-богата звукова картина.

Камерният ансамбъл „Софийски солисти”, основан през 1962, в изнесените над 3000 концерта по цял свят, представя произведения от близо четири столетия. Сред тях – десетки, написани специално за ансамбъла. Ансамбълът има в актива си около 90 грамофонни плочи и компактдискове.

Билети за концерта се продават в мрежата на eventim.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама