Ловци настояват да се премахне забраната за лов на диви прасета

12:00, 19 май 19 / Общество 25 613 Шрифт:
Topnovini

Ловци настояват да се премахне забраната за лов на диви прасета, съобщи БНТ.

Те сигнализират за увеличената популация на дивите прасета в Русенско.Според тях това е предпоставка за по-бързо разпространение на африканската чума по свинете, която е обхванала цяла Румъния, а вече има огнища и у нас.

Броят на прасетата в буферните зони, където беше забранен ловът с кучета, е повишен двойно и ловците настояват за отмяна на забраната.

По думите им с поне с 20 на сто се е увеличил броят на дивите свине в граничната зона.

Според русенските ловци държавният план за отстрел изобщо не е изпълнен.В село Бръшлен дружинката излязла два пъти и се отказала.

Един от ловците споделя, че тази година отстрелът е нула поради забраната.Друг ловец пък обяснява, че ловът без кучета е неефективен.

Ловците са готови да помогнат да се намали опасността от разпространение на африканска чума, ако им се позволи да ловуват с кучета. Областната управа в Русе също подкрепя предложението им за отмяна на забраната.

 

 

Свилен Иванов, заместник областен управител на Русе, коментира, че най-важното е да не се позволява пренасянето от дивите свине в домашните стопанства, тъй като контролът върху дивите свине е невъзможен. Те имат много голям обхват на обхождане - 50 км.

В България случаи на африканска чума по свинете са открити в областите Силистра, Варна и Добрич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама