Показват уникални български компютри в Нощта на музеите

17:20, 17 май 19 / Култура и наука 25 639 Topnovini
1

Уникални екземпляри от първите български персонални компютри ще бъдат показани утре по време на Нощта на музеите. Технологичното изложение ще е в Националния политехнически музей.

Технологичното чудо се случва преди 40 години, когато е произведен първият български персонален компютър. 

Георги Драмчев:Това е първият домашен компютър, който е бил за свободно разпространение. С много бедни възможности. Той е само с 64kb памет, с осем цвята. Записва се програмата на касетофон, чете се от касетофон. Всичко става бавно, мудно, но ние си го обичахме и си работехме с удоволствие на него и се учехме да ставаме програмисти. По тогавашните планове е трябвало да автоматизира дома, да ни вкара в 21 век, вече компютърно грамотни, да управлява хладилник, пералня, телевизор. Това са неща, които ги пишеше, но така и не се осъществиха, но пък си изпълниха функцията да запознаят много голяма част от младежите по това време с що е то компютър. 

Този компютър със сензорна клавиатура е произведен за учебни цели. 
Георги Драмчев: Уникален е, едно, че е произведен изцяло в България. Говорим като хардуер и като софтуер. Цялото програмно осигуряване, вътре интерпетатор на BASIC, на Pascal, операционна система, която е съвместима с 16 битовите компютри. Много рядък. В България се е произвеждал, но не се продавал. Държавата тогава обяви, че ще го продава, но така и не го видяхме в свободна продажба, докато в Съветския съюз се е продавал доста. В доста училища обучението се е извършвало на него. На практика в Нощта на музеите ние ще го пуснем за първи път и ще разгледаме всъщност той какво е правил. 

В Националния полиграфически музей машини от миналото ще заработят чрез съвременните технологии. Като този робот. 

Богомил Александров, компютърен специалист: Ще можем да го видим управляван от съвременен софтуер, мобилен телефон или от модерен компютър. Този робот е разработван в завод за медицински изделия през 80-те години и се е използвал основно в училищата, за да може децата да знаят как да управляват роботи. Имал си е език, чрез който се управлява. За сегашните разбирания тези компютри са тотално архаични. Те са със способностите на един модерен калкулатор, но за времето си това е било огромно постижение. Стрували са много пари. Един такъв компютър, професионалните серии са стрували колкото една кола. 

В Нощта на музеите ще бъде разкрита загадката как изглеждат тези компютри отвътре. 
Богомил Александров, компютърен специалист: Това е платка от "Правец 82", която е почти аналог на западните компютри от това време. Докато с всяка следваща платка разработките стават все повече български, компонентите стават все повече български и при Правец 8C вече имаме почти изцяло само български компоненти, процесор и т. н. При "Правец 8S" е изцяло българска разработка и самата платка. В Европа сме имали производства, които никой друг не е имал. По света също сме имали производства, които много малко държави са имали. Примерно в Стара Загора е произвеждало хард дискове, един от трите производителя в света. Имало е в Тайван, в България и в САЩ. Никъде другаде не е имало завод, който да произвежда хард дискове. Оставили сме трайна следа. 60 000 компютъра на година малко държави са произвеждали по това време. Това е била една от най-големите индустрии, в която са работели около 100 000 човека, което никак не е малко и то става въпрос основно за специалисти. Така че това е била една много голяма индустрия. Милиарди долари са били приходите всяка година на България от тази индустрия. 

В изложението ще участват 15 компютъра от миналото. Вратите на Националния политехнически музеи ще са отворени от 18 часа до полунощ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани