Архитектът, проектирал стъклената пирамида на Лувъра, почина на 102 години

08:30, 17 май 19 / Свят 25 1285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Яу Мин Пей, чиито модернистични дизайни и престижни проекти го наредиха сред най-известните и плодотворни архитекти на 20 в., е починал на 102-годишна възраст, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Пей, сред чиито проекти са силно оспорваното обновяване на парижкия Лувър и Залата на славата на рокендрола в Кливлънд, е починал през нощта, съобщи синът му.


Яу Мин Пей, син на известен китайски банкер, напуска родината си през 1935 г. и се мести в САЩ. Следва архитектура в Масачузетския технологичен институт и университета Харвард. След като преподава и работи за американското правителство, започва работа за предприемач в Ню Йорк през 1948 г. и създава собствена фирма през 1955 г.

Музеи, обществени сгради, хотели, училища и други структури, които Пей строи по целия свят показват прецизна геометрия и абстрактно мислене, отдаващо почит на светлината. Той работи с камък, стомана и стъкло и, както в случая на Лувъра, често включва стъклени пирамиди в проектите си.

20-метровата конструкция от стъкло и метал в прочутия парижки музей е създадена по негов проект и по инициатива на тогавашния френски президент Франсоа Митеран между 1985 и 1989 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама