Румен Радев продължава с консултациите за главен прокурор

06:50, 17 май 19 / Политика 25 1278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев посреща на "Дондуков" 2 представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, органът, който ще избере и новия обвинител Номер 1. Срещата е част от консултациите, които държавният глава провежда за избор на нов главен прокурор.

В четвъртък председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков разговаря с Румен Радев и заяви, че новият главен прокурор не трябва да е политическа фигура. Според него това, че част от членовете на Висшия съдебен съвет са избрани от Народното събрание, не ги прави политически зависими.

Георги Чолаков след срещата с президента: Човек от прокуратурата трябва да замени Цацаров

Чолаков беше поредният висш магистрат, който се срещна с Румен Радев. Държавният глава вече разговаря с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и с правосъдния министър Данаил Кирилов.

Обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура очаква държавният глава при номинирането и избора на нов главен прокурор.

Министър Кирилов предлага възможност за временно отстраняване на тримата големи в съдебната система

Освен процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в началото на януари 2020 година, тема на разговорите на "Дондуков" 2 е и механизмът за наблюдение на българската съдебна система. В този контекст на всички срещи президентът Румен Радев обсъжда и подготвяната от Министерството на правосъдието формула за търсене на отговорност от тримата първи в съдебната система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама