Задължават софиянци да махнат климатиците от фасадите на сградите

13:00, 16 май 19 25 3298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова наредбата ще зададе стандарти за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков, който даде отчет по повод 3 години от встъпването му в длъжност, предаде репортер на БГНЕС.

Наредбата ще задължи всички софиянци, които са поставили външните тела на климатиците си по фасадите на сградите, да ги премахнат. Документът, който ще се отнася и до преместваемите обекти и рекламата в столицата, ще регламентира и проблема с капещите по тротоарите климатични системи и отвеждането на конденза от инсталациите, както и вдигания от тях постоянен шум. Нискочестотният шум и вибрации водят до безсъние, раздразнителност и в крайна сметка хората предприемат действия, които са нетипични за поведението им в нормално състояние – прерязване на кабели, използване на огнестрелно оръжие с цел повреда на съоръжението, физическа саморазправа, стана ясно при обсъждането на Наредбата миналата година.

Според експертите освен за конденза и оттичането му, собствениците и фирмите, монтиращи климатични системи, трябва да са задължени да вземат необходимите мерки, свързани с избора, монтажа, експлоатацията и профилактиката на съоръженията, така че шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими от живущите в съседни жилища. Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в сила от началото на следващата. Запитан дали тези стандарти ще важат със задна дата, той каза, че всеки собственик ще трябва да приведе сградата в съответствие с изискванията като за целта ще имат срок, в който да го направят.

„Наредбата за градската среда е пилотна за София, а в последствие ще бъде направена подобна Наредба за цяла България. Идеята е съвместно с Министерството на културата да направим изискванията. В тази Наредба ще бъдат посочени съответните цветови решения, начина за разполагане на рекламата, местата за фасадно осветление, местата за разполагане на климатици и елементи по тези сгради“, заяви Здравков и поясни, че първоначално стандартите ще бъдат приложени на улиците „Граф Игнатиев“, „Шишман“, и „6-ти септември“.

Предстоят да бъдат представени стандартите за градската мебел и за настилките, които вече са публикувани в сайта на НАГ.

„Ние предлагаме срокът да е 3 години, но СОС ще вземе крайното решение“, обясни той и добави, че привеждането на сградите и елементите в съответствие със стандартите ще е за сметка на собствениците.

Наредбата има претенцията да подреди нещата в града. Търсихме примери как се прави по цял свят. Софийският модел сме заимствали от няколко европейски града, включително Лондон“, поясни Здравков и добави, че Наредбата е стартирала преди 2 години, когато фасадите на сградите са били сканирани с изключително модерни средства.

„Крайната цел на наредбата е подреждането на града, с ясни цветови решения, оформяне на партери и осветление, като всяка сграда ще получи своето досие“, обясни Здравко Здравков и заяви, че целта е сградите да върнат първоначалния си, автентичен образ и подчерта, че желанието му е тези стандарти да важат за целия град. Той обеща още те да бъдат надграждани всяка година.

Главният архитект обяви също така, че е създаден и „шрифт на София“, наречен "София санс". Той ще се използва за надписването на всички рекламни и информационни елементи.

"Идеята е да е ясно разпознаваем като бранд на София", уточни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама