Отбор от Софийския университет стана трети на състезание в Съда на Европейския съюз

17:00, 16 май 19 25 1265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели призовото трето място в Международно състезание по право на Европейския съюз за Централна и Източна Европа (The Central and Eastern European Moot Competition).

Отборът в състав Илияна Тодорова (3-ти курс), Владимир Славов (4-ти курс), Дамян Пилков (5-ти курс) и Ивелин Куленски (2-ри курс), под ръководството на треньорките Ани Станчева и Ана Петрова, заслужено завоюва своето място.

Още в първия кръг (писмени защити и устни пледоарии) отборът получи най-висок брой точки и се класира за полуфинала с първи резултат.  

Състезанието, което тази година честваше своята 25-годишнина, се проведе в сърцето на Европа – в Съда на Европейския съюз в Люксембург, между 2-ри и 5-ти май.

Отборът получи и индивидуалната награда за оратор, спечелена от Илияна Тодорова за отличните й презентационни умения. 

The Central and Eastern European Moot Competition (CEEMC) е едно от най-престижните международни състезания по право на ЕС. Организира се от The British Law Center и се провежда под патронажа на Съда на Европейския съюз и Университета в Кеймбридж. Състезанието представлява симулативен процес по преюдициално запитване пред Съда на Европейския съюз, като от всеки участващ отбор се изисква да аргументира позициите на ищец и на ответник под формата на писмени защити и устни пледоарии на английски език. Журито е съставено от съдии от Съда на ЕС, генерални адвокати и водещи специалисти в сферата на правото на ЕС.

Тазгодишният казус засягаше теми, свързани със защитата на лични данни и с отговорността на държавите членки за нарушение на правото на ЕС.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама