ООН: Ядрен „ковчег“ изпуска радиация в Тихия океан

11:10, 16 май 19 / Свят 25 6474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази опасения, че изпод бетонен купол, построен миналия век, който съдържа отпадъци от тестове за атомни бомби, изтичат радиоактивни материали в Тихия океан.

Говорейки пред студенти във Фиджи, Гутериш описа структурата в атола Еневеток на Маршаловите острови като "вид ковчег" и заяви, че това е наследство от ядрените опити от времето на Студената война в Тихия океан.

"Тихият океан беше жертван в миналото, както всички знаем," каза генералният секретар на ООН, имайки предвид ядрени експлозии, извършени от Съединените щати и Франция в региона.

Мнозина островитяни от Маршаловите острови бяха насилствено евакуирани от земите на своите предци и преселени, а други хиляди бяха изложени на влиянието на радиоактивни отпадъци, припомня БГНЕС.

Островната нация е била полигон, на който са извършени 67 американски ядрени опита в периода 1946-1958 г. в атолите Бикини и Еневеток, когато е била под американска администрация.

Тестовете включват водородната бомба "Браво" от 1954 г., най-мощната, някога взривявана от Съединените щати, чиято мощност е около 1000 пъти по-голяма от атомната бомба, хвърлена върху Хирошима.

Гутериш, който е на обиколка в южната част на Тихия океан, за да повиши осведомеността по въпросите на изменението на климата, заяви, че тихоокеанските острови все още се нуждаят от помощ, за да се справят с последствията от ядрените опити.

"Последствията от това са доста драматични, по отношение на здравето, във връзка с отравянето на води в някои райони", каза той.

„Току-що бях с президента на Маршаловите острови (Хилда Хайне), която е много разтревожена, защото съществува риск от изтичане на радиоактивни материали, които се съдържат в един вид ковчег в района.“

"Ковчегът" е бетонен купол, построен в края на 70-те години на остров Рунит, част от атола Еневеток, като сметище за отпадъци от ядрените опити. Радиоактивна почва и пепел от експлозиите е била поставена в кратер, който бил запечатан с бетонен купол с дебелина 45 сантиметра. Но ядреното бунище е било предвидено само като временно решение и дъното на кратера никога не е било облицовано, което води до опасения, че отпадъци проникват в Тихия океан.

Пукнатини са се появили и в бетона след десетилетия на излагане на въздействието на климата и има опасения, че може да се разпадне, ако бъде ударен от тропически циклон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама