Сръбската църква възстановява преговорите с Македонската църква-Охридска архиепископия

10:23, 16 май 19 / Свят 25 1089 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само два дни след като Светият синод на Вселенската патриаршия постави на дневен ред въпроса за статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ Сръбската църква реши да "възстанови преговорите с представителите на МПЦ-ОА. Тази информация е разпространена тази сутрин само от държавната агенция ТАНЮГ и официоза вестник „Политика“, предаде БГНЕС.

Това е било и единствената точка, която в сряда е обсъждана на Светия архиерейски събор на СПЦ в Белград. В началото на заседанието е присъствал и президентът Александър Вучич, което бе осъдено и определено като "безпрецедентна намеса" в църквата от страна на много митрополити.

На последното си заседание Светият синод на Вселенската патриаршия, който се проведе под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей, обсъди искането за получаване на автокефалност от страна на Македонската православна църква - Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/. На заседанието, което продължи три дни от 9 до 11 май, бяха разгледани три въпроса.

Патриарх Кирил: Вартоломей може да даде автокефалност и на Македонската църква

"Светият синод попълни вакантните места на архиепископиите в Австралия и Америка и разгледа полученото искане от страна на църквата на Северна Македония, която в момента, така както стоят нещата, е в състояние на разкол", се казва още в документа.

Обсъждането на въпроса за получаването на автокефалност от страна на МПЦ-Охридска архиепископия съвпада с началото на редовното заседание на Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква - най-високият орган на СПЦ.

През есента на 2017 г. МПЦ-ОА поиска Българската православна църква /БПЦ/ да й бъде Църква-майка и да се пребори за нейната автокефалност. Светият синод на БПЦ създаде специална комисия за разрешаването на този въпрос.

Тази година за първи път македонски епископ пътува с българската църковна делегация в Ерусалим за получаването на благодатния огън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама