Зимбабве е продала близо 100 слона на Китай и Дубай за 2,7 млн. долара

18:00, 16 май 19 / Свят 25 1028 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавата Зимбабве е продала близо 100 слона на Китай и Дубай за шест години, като общата цена  възлиза на 2,7 млн. долара, съобщи Агенцията за дивата природа в страната. Причината за това е свръхпопулация.

Говорителят на Агенцията Тинаше Фараво заяви пред АФП, че слоновете в Зимбабве пренаселват националните паркове, навлизат в човешките селища, унищожавайки култури и освен това представляват риск за човешкия живот.

"Имаме 84 000 слона срещу капацитет от 50 000", каза говорителят, оправдавайки продажбите. „Вярваме в устойчивото използване на ресурсите, така че продаваме няколко слона, за да се погрижим за останалите“.

Фараво каза, че 200 души са загинали при "конфликти между хората и животните" през последните пет години, "и поне 7000 хектара култури са били унищожени от слонове".

Естественото местообитание на животните е изчерпано от промените в климата, добави той, а периодичните суши натоварват допълнително и без това претоварените национални паркове, принуждавайки животните да търсят храна и вода по-далеч.

Фараво допълни, че парите от законните продажби са разпределени по проекти за борба с бракониерството, за консервационни дейности и за научни изследвания.

Според местно списание, 93 слона са били безопасно откарани в паркове в Китай, а други 4 - в Дубай между 2012 и 2018 г. Те са били продадени в ценови диапазон между $13,500 и $41,500 всеки.

Ботсвана, Намибия, Замбия и Зимбабве призоваха за облекчаване на глобалната забрана за търговията със слонова кост поради нарастващия брой животни в някои региони.

Но през последното десетилетие популацията на слоновете в Африка е спаднала с около 111 000 до 415 000, до голяма степен поради бракониерството за слонова кост, според Международния съюз за опазване на природата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама