Томислав Дончев: Президентът се държи по-скоро като омбудсман

19:10, 15 май 19 / Политика 25 1316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основният въпрос е защо оставка? Сега ли му беше времето? Това е утвърдена технология - дори да няма показана вина, щом има обществено напрежение, щом има недоволство, това е правилният политически ход. Не мисля, че хората смятат, че това е прах в очите. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира оставката на бившия земеделски министър Румен Порожанов пред БНТ.

"Политиката не е административно занимание. Личността има огромно значение. За зло и за добро в системата има много участници, не знам на кого е вината. Когато приключат всички следствени действия, ще мога да коментирам кой е виновен", добави още той.

"Това, което ускори нещата, е забавеното отстраняване на зам.-директорът на ДФ "Земеделие". Всеки случай е индивидуален. Ако разсъждаваме в политически клишета, за разлика от другите, ние винаги вземаме мерки", коментира още Дончев.

"Когато сме получавали подкрепа от ДПС, то е било по важни въпроси, но не са ни политически партньори. Едно такова партньорство е неприемливо за нашите партньори по много причини", смята вицепремиерът.

"Ако отговоря с клише мисля, че КПКОНПИ работи добре. Ако трябва да отговоря честно - мисля, че времето е малко, за да кажем обективно как си върши работата. Комисията работи отскоро, нека й дадем време", коментира Дончев.

"Не мисля, че някога исторически е имало резерви да се стигне до край на разследване. Нужен е адекватен инструментариум. Говорейки за офшорни сметки, това е хубава тема. Много ми се ще да знам кой има офшорни сметки, било то и политици. Познавайки международните финанси обаче, няма как да стане с писмо до определени държави заради банковите тайни. Това е трудна битка, но тя трябва да бъде водена", смята той.

"Президентът, освен всичко друго, е политически говорител. Ако имам забележка, то тя е само една - президентът се държи по-скоро като омбудсман. Президентът е институция, която има правомощия, и не му приляга да говори по този начин. Като има безконтролна корупция, Радев да предприема някакви действия", категоричен е Дончев.

"Много ми се иска да не изгубим инвестицията на ''Фолксваген'', но всички така коментират. Много ме дразни, когато се бърза в аванс да се говори за инвестиции. С този разговор не мисля, че спомагаме за случая", заяви Дончев и отказа да коментира темата за евентуален отказ на "Фолксваген" да построи завод у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама