Учени установиха причината за ускорено стареене

13:40, 15 май 19 25 3113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски учени стигнаха до извода, че ускореното стареене се причинява от напрегната работа или обучение, придружавани от стрес.

Това водело до намаляване дължината на теломерите (окончанията на хромозомите – бел. ред.) и стареенето на клетките, гласи публикация в MedicalXpress.

В изследването Intern Health Study, което е било извършено от Мичиганския университет, участвали 250 души. Учените измервали дължината на теломерите, които защитават ДНК по време на деленето на клетките, преди началото на обучението и след това. Теломерите са индикатор за стареенето на клетките, доколкото при клетките, наближаващи края на жизнения си цикъл, дължината на теломерите намалява.

Оказало се, че по време на напрегнато обучение стареенето на ДНК се ускорява около шест пъти. При това негативният ефект зависи от продължителността на занятията. По думите на учените подобна връзка може да се наблюдава при хората от други професии, а също и при ситуации, в които човек бива подлаган на продължителен стрес в продължение на няколко седмици или месеци.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама