Избраха Десислава Танева за министър на земеделието

09:20, 15 май 19 / Политика 25 471 Topnovini
1

Със 121 гласа „За“ и без дебат в пленарната зала депутатите гласуваха оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и избраха Десислава Танева за негов заместник.

Бойко Борисов предлага Десислава Танева за министър на земеделието

Порожанов се оттегли от поста си, след като в началото на месеца прокуратурата стартира разследване срещу него заради скандала с къщите за гости, за които има съмнения, че са изградени чрез неправомерно усвояване на евросредства.

Порожанов беше призован на разпит и по наказателното дело срещу бизнесмена Миню Стайков, за когото държавното обвинение твърди, че дружества, свързани с него, са получавали неправомерно средства от земеделски европейски програми.

Борисов: Ясно е кой ще замести Порожанов

Така, по предложение на премиера Бойко Борисов, на министерския стол ще седне Десислава Танева, която досега беше депутат от ГЕРБ и оглавяваше земеделската комисия в парламента. Танева беше министър на земеделието и храните във втория кабинет на Борисов, а към момента е начело и на областната структура на партията в Сливен.

Нейната кандидатура беше представена от парламентарната трибуна от вицепремиера Томислав Дончев, който заяви пред депутатите, че в годините Десислава Танева се е утвърдила като експерт в областта на земеделието, съобщи БГНЕС.

Новоизбраният земеделски министър положи и задължителната клетва.

Коя е Десислава Танева?

Десислава Танева е родена на 9-ти юни 1972 г. в Сливен. Висшето си икономическо образование придобива в Университета за национално и световно стопанство, а през 1997 г. заема длъжността „изпълнителен директор“ на частно търговско дружество. От самото учредяване на ГЕРБ е областен координатор на партията в Сливен, а за периода 2007 – 2009 г. е председател на Общинския съвет в града.

Румен Порожанов подаде оставка

През 2013 г. Десислава Танева води листата на ГЕРБ в Сливенския избирателен район, избрана е за депутат и оглавява земеделската комисия в 41 Народно събрание. Заема поста на министър на земеделието в кабинета „Борисов 2“ до началото 2017 г., но след предсрочните парламентарни избори отново се връща като депутат от ГЕРБ.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани