Алабама прие една от най-рестриктивните забрани на абортите

08:50, 15 май 19 / Свят 25 1070 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Законодателите в Алабама приеха законопроект, който обявява абортите за незаконни, без да допуска изключения. Смята се, че това е най-стриктният подобен закон в САЩ.

Щатският сенат одобри закона с 25 гласа одобрение, отхвърляйки разрешаването на аборти в случаи на изнасилване или кръвосмешение.

Сега законът ще отиде в ръцете на републиканския губернатор Кей Айви. Тя не е потвърдила дали ще го подпише, но се смята за силен противник на абортите, съобщи БГНЕС.

Ако законът влезе в сила, абортът в Алабама би бил разрешен само при определени обстоятелства като запазване на живота и здравето на майката.

Националната организация на жените нарече забраната "неконституционна" и заяви, че това е "прозрачно усилие да се засили политическата подкрепа за кандидатите противници на абортите в предстоящите избори".

Стейси Фокс от гражданската организаци за планирано родителство нарече решението на сенаторите "тъмен ден за жените в Алабама и в цялата страна".

В изявление тя каза, че политиците от Алабама "завинаги ще живеят в позор заради това гласуване и ние ще се погрижим всяка жена да знае кой носи отговорността за това".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама